Trainer-Coach/Leefstijladviseur mbo-4

Sinds 2010 biedt Da Vinci Bedrijfsopleidingen en Trainingen een unieke mbo-opleiding aan voor de sport- fitnessbranche: Trainer-Coach/Leefstijladviseur mbo-4. Via deze, door overheid bekostigde leerweg, bieden wij medewerkers in de branche de mogelijkheid om zich op niveau 4 te kwalificeren.
De Trainer-coach houdt zich bezig met het voorbereiden en aanbieden van sportactiviteiten, persoonlijke coaching van cliënten, het organiseren van evenementen en het coördineren en uitvoeren van activiteiten voor specifieke doelgroepen of personen. De Leefstijladviseur adviseert en begeleidt cliënten met een individueel totaalplan waarbij het gaat om de juiste combinatie van gezonde voeding, ontspanning en beweging. De resultaten van verschillende metingen en diagnoses vormen hierbij de basis.

De opleiding

De basis van de opleiding wordt gevormd door het officiële mbo-programma Trainer-coach niveau 4. Hierbij staan de kerntaken van het beroep centraal. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden en aanbieden van sportactiviteiten, persoonlijke coaching van cliënten, het organiseren van evenementen en het coördineren en uitvoeren van activiteiten voor specifieke doelgroepen of personen. Alle benodigde kennis en vaardigheden voor de uitoefening van het beroep Trainer-coach komen aan de orde. Ook wordt er de nodige aandacht besteed aan het ontwikkelen van de juiste beroepscompetenties. Naast de kerntaken omvat de opleiding ook meer algemene vakken zoals Engels, Nederlands en rekenen.

Tijdens de opleiding wordt ook ruim aandacht besteed aan de gezondheid van de mens. Welke mogelijkheden zijn er om de gezondheid van de individuele cliënt te optimaliseren? Wat speelt daar allemaal een rol bij in het lichaam. Is gezonde voeding wel voldoende? In welke mate kunnen de juiste voeding, ontspanning en sport helpen bij de gezondheid? Door verschillende metingen en diagnoses kan je dit te weten komen en leer je hoe er gehandeld moet worden in verschillende situaties.

Het beroep

De Trainer-Coach houdt zich bezig met het voorbereiden en aanbieden van sportactiviteiten, persoonlijke coaching van cliënten, het organiseren van evenementen en het coördineren en uitvoeren van activiteiten voor specifieke doelgroepen of personen. De Leefstijladviseur adviseert en begeleidt cliënten met een individueel totaalplan waarbij het gaat om de juiste combinatie van gezonde voeding, ontspanning en beweging. De resultaten van verschillende metingen en diagnoses vormen hierbij de basis. Tijdens de opleiding wordt ook ruim aandacht besteed aan de gezondheid van de mens. Welke mogelijkheden zijn er om de gezondheid van de individuele cliënt te optimaliseren? Wat speelt daar allemaal een rol bij in het lichaam. Is gezonde voeding wel voldoende? In welke mate kunnen de juiste voeding, ontspanning en sport helpen bij de gezondheid?

De 3- jarige mbo opleiding Trainer- Coach- Leefstijladviseur is zeer geschikt voor medewerkers die werkzaam zijn in de sportbranche en nog niet beschikken over het MBO niveau 3 of 4 diploma Sport & Bewegen en zich verder willen specialiseren en ontwikkelen in deze “tak van sport” of gemotiveerde sportievelingen die van hun hobby hun beroep willen gaan maken.

De klassikale lessen in het vak/onderdeel sport worden aangeboden bij Sportschool Progress. 
Klik hier voor de webite van de sportschool:  http://www.progress-sport.nl/

De cursusplanning

De studient heeft altijd op dinsdag les, zodat de werkgever met één vaste studiedag per week rekening hoeft te houden met de planning op jouw praktijk- of stage-adres. De cursusplanning is zo opgebouwd dat er tweewekelijks een klassikale lesdag gepland staat van 9.00 – 17.00 uur en in de weken dat er geen klassikale les verzorgd wordt zullen de lessen in de avond ( 19.00 – 22.00 uur) verzorgd worden via de virtuele klas. De virtuele lessen worden door de student thuis of op het werk gevolgd via de computer. In de virtuele klas heb je live contact met je docent en klasgenoten en gaat het om geplande lessen waarvoor je op tijd moet inloggen. De communicatie in de virtuele klas verloopt via een headset en het beeldscherm van je computer.

Belangrijk voordeel is dat je voor deze lessen niet naar een leslocatie te komen. Dit scheelt je dus veel reistijd en het leidt ook tot minder verlet van je werkplek. De benodigde studiematerialen en opgenomen lessen zijn terug te vinden in de online bibliotheek. Daarnaast kun je begeleiding krijgen van de docent zonder dat je daarvoor hoeft te reizen en kun je online ook je studievoortgang volgen.

Wij adviseren studenten de dinsdag-overdag ( op de virtuele dagen) te reserveren voor zelfstudie, opdrachten, etc.. Naast de trainingen is het noodzakelijk dat je minimaal 16 uur per week werkzaam bent in een bedrijf die de erkenning heeft bij Calibris voor de opleiding Trainer – Coach met crebonummer 95294. Op jaarbasis betekent dat 640 uur in 40 weken.

Subsidie

De werkgever kan de subsidie “Praktijkleren” toepassen voor de studenten die u begeleidt in uw bedrijf of de mogelijkheid geeft de opleiding te volgen.

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u alle informatie lezen met betrekking tot de aanvraag van deze aantrekkelijke regeling vanuit het Ministerie van OC&W. Onderstaand treft u de link aan van de website van de RVO.

http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren

Diploma's

De diploma’s en certificaten waar je als student naartoe werkt tijdens deze 3 –jarige opleiding zijn:

Diploma mbo 4 bbl Sport & Bewegen Trainer/ Coach

De vak-trainingen zijn ontwikkeld binnen het kwalificatiedossier voor de opleiding met crebocode 95294. Vanaf augustus 2016 wordt de crebocode voor de opleiding 25414. Het kwalificatiedossier kun je inzien op de site van de SBB:

http://kwalificaties.s-bb.nl/Details/Index/2638?type=Dossier

Gecertificeerd Gewichtsconsulent BGN                            

De certificatie voor gewichtsconsulent geeft voor cliënten de mogelijkheid de kosten, voor een consult bij jou op het bedrijf,te declareren bij zijn of haar zorgverzekeraar. Op onderstaande site kun je zien welke zorgverzekeraars een contract hebben met de BGN.
http://www.gewichtsconsulenten.nl/pages/29/Vergoedingen.html

Gecertificeerd Orthomoleculair consulent SOCW              

Op onderstaande website kun je meer informatie lezen over orthomoleculaire wetenschappen.
http://www.stichtingorthomoleculaireencellulairewetenschappen.nl/

Gecertificeerd Sportmasseur NGS                                                   

Het diploma sportmasseur geeft je de mogelijkheid sportmassage aan te bieden aan jouw cliënten. Op onderstaande link kun je de website van het Nederlands Genootschap Sportmassage bezoeken.
http://www.ngsmassage.nl/sportmassage

Diploma Fit!vak A                                                                                             

Het diploma Fit!vak A is vandaag de dag één van de belangrijkste certificaten binnen de sportschoolbranche.

Diploma Fit!vak B                                                                      

Het diploma Fit!vak B is een aanvulling op de MBO 4 opleiding Trainer/Coach. Fit!vak B focust in op de fitness professional.

Stage & werk

Trainer - Coach - Leefstijladviseur is een opleiding die gevolgd wordt via de Beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat de opleiding voor een groot deel in de praktijk plaatsvindt met ondersteuning van een praktijkopleider. Als deelnemer ben je dan ook in dienst of loop je stage bij een erkend leerbedrijf in fitness- sport- of wellnessbranche. Het verkrijgen van een baan of stage van minimaal 16 uur per week als (aankomend) trainer-coach is in eerste instantie jouw eigen verantwoordelijkheid. De opleiding duurt twee tot drie jaar. In die tijd behaal je bij voldoende studieresultaat alle genoemde diploma’s.

Vervolg

Na deze opleiding kun je diverse hbo-opleidingen op het vlak van sport & bewegen en voeding volgen.

Kosten

De totale kosten voor de gehele 3-jarige opleiding, inclusief studiemateriaal Angerenstein, Fit!vak, Gewichtsconsulent BGN, Orthomoleculaire geneeskunde SOCW, Sportmassage NGS, het Algemeen Vormend Onderwijs ( behorende bij het mbo 4 gedeelte), de examens behorende bij alle extra modules en het Wettelijk Cursusgeld bedraagt ± € 3500,00.

Veel werkgevers zijn bereid om de kosten voor hun rekening te nemen. Hier wordt in de regel wel een studiekostenovereenkomst met de deelnemer voor afgesloten waarin o.m. bepaald is dat, bij voortijdige stopzetting, een deel van de kosten terug betaald zal moeten worden.

Subsidie voor de werkgever:
De “Subsidieregeling Praktijkleren” biedt een aantrekkelijke tegemoetkoming in de kosten van de begeleiding van BBL-deelnemers. De belangrijkste kenmerken van deze regeling zijn:

  • De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het aantal subsidieaanvragen en bedraagt maximaal  € 2.700, 00 per jaar.
  • De subsidie moet jaarlijks voor 15 september 17.00 uur worden aangevraagd voor afgelopen schooljaar bij het Agentschap NL.
  • De subsidie wordt in de maand december na de aanvraag uitgekeerd.
  • De subsidie geldt alleen voor diplomagerichte bbl-opleidingen.

Op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je alle informatie lezen met betrekking tot de aanvraag van deze aantrekkelijke regeling vanuit het Ministerie van OC&W.

Onderstaand tref je de link aan van de website van de RVO.
http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidieregeling-praktijkleren